feb 06

Telefon-gruppeinterviews

Denne uges in-sigt er meget konkret og lige til at gå til. Det handler nemlig om at gennemføre gruppeinterviews på telefonen. På en Iphone er det super nemt at invitere flere ind i dit opkald (vi forestiller os, at det er meget det samme på andre telefoner, men har ikke tjekket det, desværre). Kort fortalt gøres det således:

 1. Ring op til person 1 i interviewet.
 2. Fortæl, at du lige er væk et øjeblik, men at du er tilbage i røret om et øjeblik
 3. Tryk på + på telefonen
 4. Ring op til person 2 i interviewet
 5. Tryk på ’kombiner opkald’
 6. Sådan – nu er i alle tre i samtalen
 7. Gentag punkt 2-6 så mange gange, som du har brug for at få personer ind i samtalen

Vi har rigtig gode erfaringer med at gennemføre gruppeinterviews på denne måde, særligt når der er behov for at samle personer på tværs af landet, og særligt når der kan være barrierer i forhold til at mødes virtuelt. Vi vil altid foretrække et fysisk interview og andenprioritet er et virtuelt interview med billede. Dog vil vi hellere have god data skabt gennem en telefon end ingen data, og erfaringen er at også her kan det noget virkelig fint at være flere sammen. Et par af vores erfaringer er:

 • Hold gruppen til maksimalt fire personer foruden interviewer. Flere skaber for lang ventetid og for lidt taletid for den enkelte.
 • Bed deltagerne sige deres navn, når de går i gang med at sige noget – med mindre du har spurgt dem helt direkte med navn. Det finder hurtigt en naturlig form, er vores erfaring.
 • Vær mere struktureret i dit interviews, end du ville være, hvis I sad sammen. Tag eksempelvis runder med spørgsmål eller stil en enkelt person et spørgsmål og bed de andre om at udfolde eller kommentere.
 • Vær endnu mere tydelig i dit sprog, end du ville være, hvis I sad sammen. Der er ingen kropssprog i telefonen, og derfor må du tydeliggøre hvad rammerne er under interviewet, hvem der taler hvornår, hvordan deltagerne kan ’byde ind’ osv.

Rigtig god fornøjelse!