IN-SIGT #99: Os på lineal

Du er her

Forfattere

Evalueringskonsulent

Læs mere om

https://ineva.dk/sites/default/files/styles/top_billede/public/Ruler-unsplash.png?itok=t1oGD6If

I denne uge løfter vi endnu en gang sløret for en af de kreative datainsamlingsmetoder, der er at finde i @amalie @chistian og @malenes kommende bog. Metoden, der i denne uge beskrives i in-sigten, hedder Os på Lineal og er fremragende til at bryde formen i et interview ved at bryde en kvalitativ ramme med en kvantitativt tilføjelse. 

 

Helt konkret handler metoden om, at du tegner en stor lineal på noget papir, hænger den op i det rum, hvor I arbejder eller interviewer og med afsæt i et spørgsmål beder deltagerne om at ’placere sig’ på linealen. Dette kan gøres ved at de hver får en post-it, som de kan skrive navn på, og derefter placere på den store lineal.  

 

Det kræver altså ikke det store: en tavle/stort stykke papir, du kan tegne lineal på, post-its og kuglepenne til alle samt et godt spørgsmål eller 3. ’Os på lineal’ er jo reelt set et kvantitativt spørgsmål, som vi gør visuelt og flytter ind i en kvalitativ ramme. Dermed skal spørgsmålet overholde alle de ’klassiske’ spørgeskema-regler og opmærksomheder, som eksempelvis at undgå superlativer og negationer. 

 

Men hvad kan det så? Du opnår både et sceneskifte i interviewet og en visuel fremstilling, hvilket er understøttende for den efterfølgende både individuelle og fælles refleksion. Derudover er det særligt meningsfuldt, at metoden giver gennemsigtighed og synlighed i forhold til gruppens forskellige positioner, hvilket ofte understøtter yderligere dialog og dermed dybde i de kvalitative forklaringer. 

 

Vi anbefaler, at du udvælger et eller ganske få spørgsmål til metoden. På den måde får det en særlig betydning og giver den forandring i rummet, som kan være understøttende og give nye tanker. Hvis der er for mange spørgsmål, er der risiko for, at de bliver besvaret mere mekanisk. 

Hvis du synes, metoden lyder spændende, så står den bedre beskrevet i førnævnte bog – du kan også komme og prøve metoden af med os. Læs mere her: https://ineva.dk/konference-kreative-metoder-til-dataindsamling