IN-SIGT #70: Geografisk data med Excel

Du er her

Forfattere

Seniorkonsulent

Læs mere om

https://ineva.dk/sites/default/files/styles/top_billede/public/Sk%C3%A6rmbillede%202021-05-30%20kl.%2016.15.20.png?itok=C8WFtG0R

Præsentation af geografiske tal i Excel

Arbejder du med geografiske data, så er det sommetider rart at kunne præsentere tal visuelt i stedet for i en tabel, hvor man hurtigt kan miste overblikket. Tag eksempelvis nedenstående data, som viser antallet af uheld i og omkring Aarhus – fordelt på postnummer. Det kan ved første øjekast være lidt svært at overskue tabeldata, så lad os også lave et pænt oversigtskort, som giver et langt bedre overblik.

Til dette skal vi bruge Excels ’kort’ – eller hvis du har en engelsk version ’Chart map’. Først skal vi dog lige tilrette vores data i excel-tabellen. Vi indsætter en ny kolonne som vi kalder land, her skriver vi Danmark (engelsk version - Denmark) hele vejen ned. På den måde ved Excel, at vi befinder os i Danmark. Det er vigtig at have overskrifterne på plads i alle kolonner, så Excel ikke bliver forvirret. Derfor bør du lave dine tabeloverskrifter efter nedenstående model.

Land (Country); Postnummer (Zip); Provins (State) hvis du skal bruge data på kommune eller regionsniveau. Postnummerniveau er det mest detaljerede niveau jeg kan komme ned på. Byer virker ikke hos mig. En anden vigtig ting er, at du begrænser dig til 3 kolonner af data. Da du skal bruge de første to på at definere land og region/kommune/postnummer, har du kun plads til én slags data.

Lad os komme i gang. Du har arbejdet med data i Excel-arket (du behøver ikke lave data til tabel for at det virker). Markér nu de 3 kolonner, Land, Postnummer og uheld og vælg under ’indsæt’ ’kort’. 

Og så skulle du gerne have et geografisk oversigtskort som ser noget i retning af sådan her ud.

 

Du har nu et fint supplerende visuelt overblik af dine data, og som understøtter din tabel. 

Hvis du ønsker at justere lidt på, hvordan dit kortudsnit vises, så kan du ændre på lidt indstillinger ved at dobbeltklikke direkte på kortet, og redigere indstillingerne som vist her nedenfor.