IN-sigt #46: 6 gode spørgsmål

Du er her

Forfattere

Indehaver og chefkonsulent

Læs mere om

Vi gennemfører alle små såkaldte evalueringer i vores hverdag. Hvis du er fast læser her på siden, vil du vide, at vi i Ineva er af den klare overbevisning, at meget af det faktisk ikke er evaluering, men refleksion. Det kan du læse mere om i denne artikel HER. Men vi har alligevel brug for simple greb til de små hverdagsevalueringer. De situationer, hvor spørgsmålene ’Hvordan gik det med xx?’, eller ’Hvordan lykkedes vi med afprøvning af yy?’ er i fokus, og hvor det netop ofte er den type spørgsmål som driver drøftelserne.

Vores anbefaling er, at du i stedet bruger de 6 gode spørgsmål og dermed får en mere struktureret og målrettet drøftelse. Det giver i sidste ende mere nuancerede drøftelser og dermed en bedre evaluering. 

 

De 6 spørgsmål er:

 

1.      Hvilke mål forholder vi os til?

2.      Hvilken efterspørgsel er den væsentligste lige nu?

3.      Hvilke grundlæggende antagelser havde vi?

4.      Hvilke data lader vi os informere af?

5.      Hvad fortæller data os om, hvad vi lykkedes med, og hvad der gik mindre godt – for hvem og hvordan?

6.      Hvordan kan vi bruge vores nye viden?

 

Det siger sig selv, at hvis I har vanskeligt ved at svare på spørgsmål 1-4, skal I overveje om det I ønsker at evaluere egentlig er velegnet til evaluering – om I har det fornødne udgangspunkt til at evaluere det? Det er nemlig en helt central pointe i evaluering, at der altid skal være *noget* at evaluere op imod, og det består i langt de fleste tilfælde af kombinationen af mål, efterspørgsmål og antagelser. Derudover skal der altid være data tilstede, for at vi kan tale om evaluering.

Hvis I har de elementer på plads, har I de bedste forudsætninger for nemt og overskueligt at komme frem til stærke analytiske drøftelser i spørgsmål 5, som igen leder jer frem til at drøfte hvordan I kan anvende den nye viden gennem spørgsmål 6.

Rigtig god fornøjelse med evalueringsarbejdet.

 

https://ineva.dk/sites/default/files/styles/top_billede/public/camylla-battani-AoqgGAqrLpU-unsplash.jpg?itok=8QeBNuz1