IN-sigt #23: Afdæk din efterspørgsel

Du er her

Forfattere

Seniorkonsulent

Læs mere om

Vi oplever til tider en manglende klarhed omkring bestilte evalueringers efterspørgsel. Det er derfor nødvendigt med en præcisering af hvad ønsket om viden er. Det hører heldigvis til sjældenhederne, men dog sker det. Så er det naturligvis vores job at hjælpe identificeringen af denne efterspørgsel på vej, men man gør sig selv en tjeneste som opdragsgiver, hvis man ved igangsætning af evaluering stiller sig selv følgende to spørgsmål:

 

  • Hvad vil jeg gerne vide?
  • Hvad vil jeg bruge denne viden til?

 

 

Vi skelner mellem disse to spørgsmål ved at angive førstnævnte som efterspørgsel og sidstnævnte som reel efterspørgsel. Vi mener altså, at det bedste udgangspunkt for en anvendelsesorienteret evaluering er at gøre sig klart hvilken viden man ønsker at opnå samt hvad man vil bruge denne viden til.

 

Start derfor altid evalueringstankerne ud med at overveje disse to spørgsmål. Så undgår vi pseudoarbejde og skaber viden, som vi faktisk kan bruge til at udvikle praksis.

 

For yderligere læsning, følg dette link, hvor vi går lidt mere i dybden med efterspørgslen og giver greb til hvordan man kan afdække denne: http://ineva.dk/afdækning-af-efterspørgsel.

 

https://ineva.dk/sites/default/files/styles/top_billede/public/thomas-chan-0-8mwjp94Pk-unsplash.jpg?itok=_6Oge8nM